Weet wat je eet! FODMAP-dieet helpt tegen PDS
Eten is essentieel voor ons dagelijks functioneren, je darmen hebben daarbij een centrale rol om alle voedingsstoffen te verdelen over je lichaam en te zorgen dat onze gezondheid optimaal blijft. Bijna 1,7 miljoen mensen n Nederland hebben last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Ze hebben last van typische klachten als zeurende of krampende, stekende pijn in de buik, een opgeblazen gevoel, diaree, winderigheid en obstipatie. Zeg nou zelf, geen lekker gevoel.
Oorzaak
Gelukkig is er een oorzaak en dus ook een oplossing. Vroeger dachten we dat stress en te weinig vezels eten de klachten veroorzaakten. Maar uit recentelijk onderzoek is naar voren gekomen dat bepaalde soorten koolhydraten buikklachten kunnen veroorzaken. De verzamelnaam voor deze speciale koolhydraten is FODMAP’s, wat – ingewikkeld – staat voor Fermentable, Oligo-saccharides, Di-saccharides, Moni-saccharides And Polyols.
Wat doen FODMAP’s in onze darmen?
Voeding bestaat altijd uit een aantal componenten zoals vetten, koolhydraten en proteïne. Ons eten wordt afgebroken in ons lichaam, alleen bij sommige onderdelen lukt dat niet. De FODMAP’s komen in onze dunne darm en kunnen daar niet afgebroken worden en komen in onze dikke darm in aanraking met de miljoenen bacteriën die daar leven. Doordat ze in aanraking komen met het ontverteerde voedsel kunnen gassen ontstaan (fermentatie proces) wat resulteert in winderigheid en opgeblazen gevoel. Ook kan er extra water ontrokken worden in de dikke darm, wat ervoor zorgt dat er diaree ontstaat. Door minder producten te eten die hoog zijn in FODMAP’s verlaag je de klachten enorm.
Alle FODMAP’s weglaten uit je dieet voor een beter gevoel?
Simpelweg alle koolhydraten schrappen uit je dieet is echt niet nodig! Het gaat om een bepaalde groep koolhydraten, FODMAP’s zijn korte-keten-koolhydraten. Niet iedereen met PDS reageert hetzelfde op alle FODMAP’s, je moet er dus achter zien te komen welke onderdelen bij jou klachten veroorzaken. Dat doe je door eerst een paar weken een streng laag-FODMAP dieet te volgen. Daarna ga je, volgens een bepaald schema, voedingsmiddelen testen (herintroduceren).
Je levenlang het FODMAP dieet volgen?
Nee hoor, helemaal niet nodig en dat moet je zelf ondervinden! Het laag-FODMAP dieet duurt meestal een week of acht, dan heb je alle groepen voedingsmiddelen wel getest. Wil je klachtenvrij zijn, dan is het slim om de producten waar je last van hebt te laten staan. Er is gelukkig geen sprake van een voedselallergie waarbij je echt 100% zeker moet zijn dat je het niet binnen mag krijgen. De keuze is aan jou!
Gratis lijstje
Voor gratis lijstje met producten die laag en hoog in FODMAP’s zijn ga naar http://fodmap-dieet.nl/gratis-download/
Wil je een online cursus volgen? Dat kan nu met 25% korting met de code pbds.