Kom uit die ongezonde eet-sleur
Het is donderdagavond en je hebt een drukke dag achter de rug. Hoewel je genoeg ingrediënten in huis hebt voor een lekkere pasta of gezonde salade, heb je de puf niet meer om te koken en stel je voor om toch maar even iets te laten bezorgen of frietjes te halen. Maar was dat een paar dagen geleden niet hetzelfde liedje? En de week ervoor ook? Terecht komen in zo’n ‘snel en makkelijk’ en ‘geen zin om te koken’-cyclus kan ons allemaal gebeuren, zeker als we het druk hebben. Maar echt goed voor ons lichaam – of onze portemonnee – is het niet. Lees verder voor wat simpele trucjes om jou uit die eet-sleur te helpen.
1. Herken het probleem en bedenk een oplossing
Hoe herken je zo’n eet-sleur precies? Als jouw lichaam en portemonnee lijden onder jouw afhaal- of thuisbezorgd eten, maar ook als je met alle goede bedoelingen boodschappen doet voor het eten die avond en evengoed een diepvriespizza in de oven gooit. Probeer eens op te schrijven hoe vaak per week zoiets voorkomt, maak het voor jezelf inzichtelijk. Kom je iedere dag langs een snackbar op weg naar huis? Neem een andere route. Werkt het misschien averechts dat je nog boodschappen moet doen voor het avondeten? Doe dan eens per week al je boodschappen. Is je keuken geen fijne plek om te koken? Kijk wat je daar qua inrichting aan kunt veranderen om het wel fijn te maken.
2. Verdiep je eens in gezonde voeding
Bij mij werkt niets zo motiverend om zo nu en dan eens te lezen hoe belangrijk het is om bepaalde voedingsstoffen (ijzers, vezels, vitamines etc.) binnen te krijgen. Verdiep je dus eens in voeding en wat voeding doet met je lichaam. Loop je al een tijdje te kwakkelen met je gezondheid of ben je erg futloos? Probeer eens te achterhalen in hoeverre jouw voeding daar misschien een grote rol in speelt. Die kennis zal jou vast motiveren om meer aandacht aan jouw dagelijkse maaltijden te besteden.
3. Creëer een routine
Een vaste dagelijkse routine opzetten zal jouw drang naar ‘slecht voedsel’ hopelijk af doen nemen. Zorg dat je ’s ochtends op tijd opstaat zodat je tijd hebt voor een goed ontbijt. Dat zorgt ervoor dat je niet om tien uur smachtend naar die koffiekoeken op je werk zit te loeren. En word je in de kantine op je werk of school verleid tot het kopen van vette snacks? Vraag een collega/vriend dan om tijdens de lunch samen even een wandeling te maken. Zo ben je én weg van de verleiding én ben je in beweging. Zo’n middagwandeling tijdens je werkdag is niet voor niets erg gezond voor je. Nog zoiets: vind je het lastig om uit je werk op het station de verleiding van een kroketje uit de muur of een zakje m&m’s te weerstaan? Zorg dat je voordat je weg gaat nog een kleine, gezonde snack gegeten hebt zodat je niet met een rommelende maag langs al die verleiding moet lopen.
4. Planning en voorbereiding is key
Geen tijd is smoes (of reden) nummer één om ’s avonds niet te koken en een pizza te laten bezorgen. Dat kun je dus voorkomen door jouw maaltijden slimmer te plannen en voor te breiden. Doe op zaterdag de boodschappen en spendeer zondag een paar uur in de keuken om jouw avondeten en eventueel lunches voor de komende dagen vooruit te maken. Maak alvast een lekkere pasta-saus, chili con carne of curry die je vervolgens in bakjes invriest. ’s Avonds hoef je alleen nog maar de rijst, noedels of pasta te koken en je hebt een heerlijke, zelfgemaakte en gezonde maaltijd voor je staan