Zet deze gedachten uit je hoofd
In ons dagelijks leven worden we veelal geleid door onze eigen gedachten. Onze interne monologen beïnvloeden dan ook ons gedrag en de manier waarop we met andere mensen omgaan. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol hoe we naar onszelf, de mensen om ons heen en misschien zelfs wel de wereld in z’n algemeenheid kijken.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze (soms onderbewuste) gedachte, omdat ze vaak irrationeel of onjuist zijn. Teveel luisteren naar die irrationele gedachten kan zorgen voor allerlei problemen, zoals miscommunicaties, problemen binnen je relaties en het maken slechte keuzes. De meest voorkomende denkfouten zijn deze:
1. Alles-of-niets denken. Soms zien we slechts twee kleuren: zwart en wit. Een recept kan slagen of mislukken, je collega’s zijn oftewel aardig oftewel vervelend. Besef dat er ook nog van alles tussenin zit.
2. Overgeneralisatie. Dit is iets waar we ons vaker schuldig aan maken. Als één presentatie op je werk niet goed is gegaan, denk je ‘ik ben slecht in presenteren’. Of als je een slechte band hebt met één familielid, maak je er van dat je een vervelende familie hebt. Realiseer je dat zo’n incident slechts te maken heeft met één specifieke situatie, niet met je hele leven.
3. Geen ruimte laten voor positiviteit. Als er negen goede dingen gebeuren en één slecht ding, dan gebeurt het vaak zat dat we de focus leggen op hetgeen wat niet goed is gegaan. We roepen direct dat we een slechte dag hebben gehad en vallen ons afgelopen etentje bij onze schoonouders af omdat je één dom dingetje gezegd hebt. Door al het positieve weg te laten, krijg je een onrealistische kijk op de wereld. Probeer de balans tussen positief en negatief te alle tijden te bewaren.
4. Gedachte lezen. Eigenlijk heb je nooit een idee wat er in het hoofd van een ander omgaat. Toch menen we allemaal vaak zat precies te weten hoe onze collega, buurman, moeder of beste vriendin over ons denkt. Maar pas daarmee op en herinner jezelf eraan dat de kans groot is dat je spoken ziet.
5. Doemdenken. Vaak zat denken we dat dingen veeeel erg zijn, dan dat ze in feite zijn. Als je aan het einde van de maand wat geld te kort komt, hoef je echt niet direct te denken dat je bankroet zult eindigen – ook al staan de cijfers op dat moment daadwerkelijk in het rood. Het is zo eenvoudig om je volledig te laten meeslepen in allerlei doemscenario’s zodra je deze negatieve gedachten eenmaal toe laat. Probeer op zo’n moment te bedenken wat er ook allemaal wél goed kan gaan en wat er zou kunnen veranderen.