Waarom houden we zo van comfort food?
Voor de één is het macaroni met kaas, de ander kippensoep, chocoladekoekjes of een bak ijs. In tijden van stress, spanning, verdriet of eenzaamheid grijpen we allemaal weleens naar ons favoriete comfort food. Waarom doen we dat eigenlijk? Uit onderzoek blijkt dat het niet gaat om het eten zelf, maar om de herinnering die je aan het eten hebt die je troost (comfort) brengt.
Voor het onderzoek moesten honderd deelnemers gedurende twee weken een uitgebreid eetdagboek bijhouden, waarin ze niet alleen aangaven wat ze aten, maar ook hoe ze zich voelden. Daaruit bleek dat mensen die een sterkere band hebben met hun ouders meer troost uit eten halen, dan mensen die een minder goede band hebben met hun ouders. ‘Een bepaald gerecht dat je moeder maakte, het snoepje dat je kreeg als je gevallen was of op vrijdagavond met het gezin tv kijken met wat lekkers erbij: al dat eten associeer je met de zorg van je moeder of vader. Als die zorg iets goeds was, dan heb je dus positieve gevoelens bij die voeding’, legt de onderzoeker uit.
Vertel eens, wat is jouw ultieme comfort food?