Tijd voor herfst: je eigen zuurkool
Het is weer herfst! Tijd voor je eigen zuurkool. Is dat moeilijk? Nee. Niet met het handboek Fermenteren! Zo doe je dat:
Wat heb je nodig?
1 middelgrote kool
1 eetlepel zout
1 weckpot van 2 liter
Elke koolsoort is geschikt al basis, ook groene, paarse en rode kool. Je pakt dus wat je nog hebt, of je koopt wat je lekker vindt.
In vier stappen zuurkool
- Houd 1 buitenblad van de kool apart. Snij de kool doormidden en verwijder de stronk. Je snijd de rest van de bladeren in reepjes van ongeveer 6 mm breed.
- Meng de kool en het zout heel goed totdat het zout gelijkmatig verdeeld is.
- Masseer de kool totdat er een flinke hoeveelheid vocht vrij is gekomen. Dit kan gewoon met je handen.
- Doe het mengsel in de steriele weckpot en druk het aan tot de kool onder staat. Het voorkomt dat de kool bederft.
Je kan de zuurkool het beste minstens vijf dagen laten staan. Ook kun je aan de weckpot nog gesnipperde ingrediënten toevoegen voor een andere smaak: wortel, jalapeño, appels of uien. Leuk om mee te experimenteren!
Dit recept komt uit Fermenteren – het meest complete handboek van Adam Elabd. Een prachtig vormgegeven boek met duidelijke beschrijvingen en uitleg over fermenteren. Je maakt in een handomdraai allerlei gerechten van ingrediënten die in zowel Nederland als buitenland heel populair zijn. Pickles, komkommers, gemberbier, tempeh, kefir, het zijn maar een paar voorbeelden van smakelijke recepten die je zelf maakt met dit boek.
Winnen
Wil je dit boek winnen? Kijk dan op onze Facebookpagina en doe mee!