Suikerloze Sensatie
Goede voornemens en een lekker stuk appeltaart kan je combineren! Dat allemaal zonder aan smaak in te leveren. Minder suiker eten (of geen, kan ook!) staat bij steeds meer mensen hoog op de agenda. Door een appeltaart met speltmeel te bakken en te zoeten met ahornsiroop, rijst je bloedsuikerspiegel niet de pan uit en kan je dus zondigen zonder echt te zondigen. Hieronder een zelf getest recept. Simpel te bereiden en goed gekeurd door gehele familie. Bakken maar!
Ingrediënten (voor een springvorm van 24 cm)
- 300 gram speltbloem of volkoren speltmeel
- 2 tl bakpoeder
- 200 gram roomboter of kokosolie (en beetje extra voor invetten van de vorm)
- snufje zout
- 100 ml (2×50) ahornsiroop
- 4 grote zoetzure appels
- 100 rozijnen
- 150 gram gemengde noten (ongezouten)
- 2 tl kaneel
- 2 tl citroensap
- 1 ei (voor bestrijken)
- 3 eetlepels suikervrije abrikozenjam (natuurwinkel)
Bereiding
- Doe het meel/bloem samen met de roomboter (of ongesmolten kokosolie), bakpoeder, het zout en 50 ml ahornsiroop in een kom. Kneed hiervan een mooi gelijkmatig zandtaart deeg en zet in de koelkast.
- Schil de appels en snijd ze in blokjes. Voeg hier de rozijnen, kaneel, 50 ml ahornsiroop en citroensap aan toe. Meng deze vulling goed.
- Vet vervolges de springvorm in met wat kokosolie of roomboter. Pak driekwart van het deeg om de springvorm mee te bedekken. Van het overgebleven deeg maak je strengen die je als ruiten over de appeltaart legt.
- Klots het ei en smeer de bovenkant van de taart in. Bak de taart gaar in de oven (180 graden) in 50 minuten.
- Tot slot verhit je de jam in een pannetje en smeer deze over de nog warme appeltaart heen.