Reorganiseer de koelkast – 7 tips
Restjes in de koelkast bewaren en deze vervolgens alsnog weg moeten gooien omdat je ze simpelweg vergeten bent? Guilty! Om over lekkende pakken, misplaatste producten (moet ketchup nu wel of niet in de koelkast?) en potjes sambal uit 2011 niet te spreken. Hoe hard ik ook mijn best doe, de koelkast blijft een ongeregeld zooitje. Mijn motivatie om het ‘eindelijk eens goed te gaan doen’ is inmiddels dan ook tamelijk afgenomen. Totdat ik van de week een artikel las vol nuttige tips hoe je de koelkast het beste kunt organiseren. Daar kan zo’n koelkast-leek als ik wat mee. Jij misschien ook?
First things first: voordat je met reorganiseren kunt beginnen, moet je de koelkast eerst schoonmaken. Gooi al het eten dat over datum is of dat je nooit gebruikt weg.
- Restjes
Het gemiddelde kliekje in de koelkast kan maximaal vier dagen bewaard worden. Investeer in een paar doorzichtige bakjes in verschillende formaten waar je de restjes in kunt bewaren. Zo kun je precies zien wat je nog in de koelkast heb staan. Dat zorgt ervoor dat je ze minder snel vergeet en dat je een betere planning kunt maken wat betreft het eten voor de rest van de week. - Temperatuur
De ideale temperatuur voor een koelkast is zo’n 5 graden of lager. Zorg dat jouw koelkast ook zo afgesteld is om de kans op bacteriën (bij temperaturen boven de 5 graden) of bevroren voedsel (bij lagere temperaturen) te voorkomen. - Melk
Hoewel melk bij mij – en vast bij vele anderen – standaard in de deur van de koelkast staat, heb ik geleerd dat je zuivel het beste op een andere plek kunt bewaren. Melk blijft langer goed bij een stabiele temperatuur, bijvoorbeeld achter op één van de planken, terwijl de temperatuur in de deur constant veranderd dankzij het openen en sluiten van de koelkast. Dit geldt overigens ook voor eieren, die bij de meeste mensen ook in de deur van de koelkast bewaard worden. - Ademen
Hoewel de aanblik van een volle koelkast altijd wel leuk is, is het voor het voedsel zelf niet zo goed. De koude lucht in de koelkast heeft namelijk de ruimte nodig om te circuleren om al het eten voldoende te koelen. Je doet er dus verstandiger aan om bijvoorbeeld twee keer in de week iets minder boodschappen te doen, dan in één keer de hele koelkast vol te laden. - De juiste vakjes
Ik moet eerlijk toegeven dat ik me weinig aantrek van de ‘logische’ plekken voor bepaalde producten in de koelkast. Toch doe je er verstandig aan om daar wel rekening mee te houden. Vleeswaren kun je bijvoorbeeld het beste bewaren in de kleinste lade, die vaak iets kouder is dan de rest van de koelkast. Fruit bewaar je in de originele verpakking in één van de grote lades. Voor je groenten moet je kijken wat de meest vochtige plek in de koelkast is. - Niet snijden
Hoewel voorgesneden fruit en groente wel makkelijk is, doe je er beter aan om hele fruitstukken en groenten te bewaren in je koelkast, omdat ze op die manier veel langer goed blijven. - Direct schoonmaken
Lekkende potjes of flessen in de koelkast, wat een ramp. Hoewel ik altijd in de verleiding ben om het ‘even’ over het hoofd te zien, zou je eigenlijk altijd direct een doekje door de koelkast moeten halen. Zo hou je de koelkast plak- en stankvrij.
Fotocredits: Pinterest