Pumpkin pie
Het is officieel herfst en we zien ze overal in de winkels liggen: die prachtige ronde oranje pompoenen. Ik krijg plots zin in een herfstwandeling, om daarna met rode wangetjes op de bank neer te vallen met een kop warme thee en iets zoets. Neem pompoentaart! Pompoen is een multifunctionele groente, lekker om te grillen, soep van te maken in de salade te doen, voor een mooie Halloween creatie of…om er taart van te maken! Door zijn zoete smaak is de oranje bol ideaal als suikervervanger en kan je d’r een lekker herfstig en kruidig (verwarmend) baksel van maken. Gezond is ie ook: veel vitamine A, C en E, B vitamines, mineralen en rijk aan antioxidanten. Need I say more? Hier een lekker recept voor een suikervrije en lactosevrij pumpkin pie. Door mezelf samengesteld uit verschillende recepten, en natuurlijk getest en opgegeten.
Voor de bodem:
– 150 gram amandelmeel
– 150 gram speltbloem (of evt. glutenvrije variant als boekweitmeel of soyameel)
– 4 grote dadels
– 1 theelepel kaneel
– 1 vanillestokje (binnenste)
– 2 eetlepels kokosolie
– snufje zout
Voor de vulling:
– 1 pompoen (van een ruime kilo)
– 3 eieren
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel gemberpoeder
– ½ theelepel nootmuskaat (of gebruik koekkruiden van de biowinkel)
– 350 ml kokosmelk
– 5 dadels (of andere zoetmaker zoals Stevia, ahornsiroop, rijsstroop)
Week de dadels 10 min in lauwwarm water.
Snij de pompoen doormidden en haal de pitjes eruit. Doe deze vervolgens in een ovenschaal met een laag water en kook 60 minuten in een oven van 200 graden. Laat iets afkoelen, vervolgens schep je het vruchtvlees eruit en maak je dit tot gladde puree in de blender. Zorg dat je ongeveer 400 gram overhoudt.
Maak ondertussen de bodem door de alle ingrediënten (dus met 4 geweekte dadels) in de keukenmachine fijn te malen. Als substantie te plakkerig is, beetje meel erbij en anders juist wat water/kokosolie toevoegen. Vet een springvorm in en plak de vulling op de bodem en tegen de zijkanten. Bak 10 min op 190 graden, tot gebruind.
Mix daarna alle ingrediënten voor de vulling tot je een mooie gladde massa hebt. Deze giet je in de voorgebakken bodem. Bak deze eerst 10 min op 200 graden. Doe daarna aluminium folie over de vorm en bak nog eens 40 min op 180 graden. Laat de taart lang afkoelen. Voor het beste resultaat nog een nachtje (middagje) in de koelkast. Heerlijk met een klodder kaneel slagroom of soya whip.
Fotocredits: Flickr