Probeer deze vier relatiefouten te voorkomen
Een relatie hebben, koesteren en onderhouden: soms lijkt het allemaal een stuk eenvoudiger dan dat het in de praktijk is. Als je gelukt hebt, dan zie je op tijd de rode vlaggen als het echt even mis dreigt te gaan. Je komt zelden een koppel tegen dat constant ruzie maakt en toch heel gelukkig is. Er zijn daarentegen ook problemen binnen een relatie die een stuk subtieler zijn, maar daarmee ook direct een soort stille sluipmoordenaar van jullie geluk zijn. Deze vier relatiefouten zijn daar typische voorbeelden van. Herken je je in allemaal? Dan is er nog geen man overboord. Relaties draaien immers om blijven leren en groeien. Wat je wel kunt doen is onder ogen komen wat er misschien moet veranderen en daar vervolgens ook je best voor doen.
Zeggen dat er “niets is”. Voor jou kunnen sommige problemen of opmerkingen zo belangrijk zijn, dat je je niet kunt voorstellen dat jouw partner zich niet realiseert dat hij of zij iets verkeerd gedaan heeft. Dus in plaats van dat je met hem of haar bespreekt wat er aan de hand is, kies je ervoor om stil te blijven en jezelf alleen maar kwader te maken omdat ze niet eens doorhebben wat ze gedaan hebben. Als er op zo’n moment aan je gevraagd wordt wat er aan de hand is, is “niets” het meest makkelijke antwoord. Maar het is slechts tijdelijk, want het probleem blijft. Je blijft oftewel boos en voelt je vervelend, of besluit het voor nu te negeren zodat het slechts een kwestie van dagen, weken of maanden is voordat het zich opnieuw voordoet en jij twee keer zo kwaad wordt. Als jouw geliefde je die vraagt stelt, is het dus verstandiger om direct te bespreken wat je dwars zit.
Je emoties niet onder controle houden. En dat is niet altijd eenvoudig, zeker als je van jezelf al temperamentvol bent. Wellicht ben je gewend om altijd direct te zeggen wat je ergens van vindt en hoe je je voelt. Maar pas daarmee op, want soms is het verstandig om jezelf even te beheersen om daarmee de zoveelste ruzie te voorkomen. Wordt dus niet direct kwaad als hij niet direct de telefoon opneemt of zij vijf minuten te laat op jullie afspraak is. Probeer niet zelf al te willen bedenken wat de reden is voor zijn of haar gedrag, maar haal diep adem, wacht af en je zult zien dat jullie gekibbel gebaseerd op emoties en veronderstellingen achterwegen blijft.
Scores bijhouden. Een goed geheugen hebben kan zo zijn voordelen hebben. Maar het kan ook een killer voor je relatie zijn. Met het onthouden van ieder wissewasje, ruzietje of conflict schiet je namelijk niets op. Als jouw partner zijn excuses aanbiedt en jullie het probleem hebben opgelost, zet het dan uit je hoofd. Als jij ermee rond blijft lopen of er – sterker nog – nog eens op terug komt, dan is het probleem blijkbaar helemaal nog niet opgelost. Jullie maken beide fouten, maar jullie doen allebei ook talloze lieve en attente dingen. De invloed van dingen echt los kunnen laten is veel groter op jouw geluk dan het gelijk maken van de score tussen jullie.
Terughoudend zijn. Wees niet bang om teveel liefde, warmte en genegenheid voor je partner te voelen. Mensen, misschien vrouwen nog wel iets erger dan mannen, zijn van nature bang om te gretig of needy over te komen als zij teveel interesse in iemand tonen. Natuurlijk is het heel normaal om aan het begin van een nieuwe relatie wat terughoudend te zijn met je gevoelens. Maar zodra jullie weten dat jullie er allebei for the long haul inzitten, geef dan zoveel als je kan. Als jouw partner om wat voor reden dan ook wat minder liefde of affectie toont aan jou, negeer dan de drang om dit bij hem of haar ’terug te doen’. Bespreek daarentegen met jouw geliefde waar je behoefte aan hebt.