Osawalicious
Ken je dat? De drang om op een druilerige namiddag een taart of een cake te bakken? De regen tikt tegen het raam, en met een theekop in de hand zit ik cozy op de bank en blader door wat tijdschriften heen. Wanneer ik het einde van het tijdschrift nader en me afvraag wat ik nu eens zal gaan doen, slaat het noodlot toe. De lekker-eten-pagina’s..
En zoals altijd wint de zoetigheid. Nog geen kwartier later sta ik in de supermarkt en koop ik alle ingediënten voor mijn calorieknallende, maar ó zo lekkere brownies, cheesecake of appeltaart. Vandaag niet. Vandaag ga ik het anders doen. Ik ga osawacake maken. Osawatte?! Ja, je leest het goed: osawacake!
En het heeft alles. Het is een koek, een cake, zoet en hartig tegelijk, smeuïg, zit boordevol noten en gedroogd fruit en is bovenal super gezond! Mocht je nou niet zo’n bakwonder zijn, biologische supermarkt Ekoplaza verkoopt plakjes osawacake per stuk.
Ingrediënten:
▪ 200 gram zilvervliesrijst
▪ 125 gram speltmeel
▪ 9 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
▪ 150 gram hazelnoten
▪ 2 eetlepels kokosolie
▪ 150 gram rozijnen
▪ 6 gedroogde abrikozen of vijgen in stukjes
▪ 180 ml biologische diksap
▪ 100 gram havermout
▪ 1 theelepel vanillepoeder
▪ 2 ½ eetlepels kaneelpoeder
▪ 1 theelepel zeezout
Week de rozijnen twintig minuten in water. Spoel de rijst schoon en kook het gaar. Ondertussen vet je een cakevorm in met kokosolie. Verspreid ¾ van de sesamzaadjes in de vorm (ook de zijkanten). De noten rooster je even op hoog vuur. Als de rijst gaar is, meng je het met de rest van de ingrediënten tot een plakkerige massa (niet te droog, maar ook niet te vloeibaar). Doe het mengsel in de vorm en druk het goed aan. Strooi de overgebleven sesamzaadjes over de bovenlaag. De cake bak je in een voorverwarmde oven op 180 graden in zestig minuten gaar.
Osawalicious!
Recept en foto: Rens Kroes