Ochtendrituelen over de wereld
Woon je in Londen, dan is de kans groot dat je na het afgaan van je wekker nog even op snooze drukt en vervolgens rustig thuis je ontbijt eet met de krant of het ochtendjournaal. Is New York je woonplaats, dan ziet jouw ochtend er drastisch anders uit: de wekker gaat vroeg en je ontbijt eet je on the go. Aldus Ikea’s recente onderzoek Life at Home. Aan 8000 mensen, tussen de 16 en de 60 jaar oud, in acht grote steden wereldwijd werd gevraagd naar hun ochtendritueel. En dat leverde opvallende verschillen op tussen de bewoners van Parijs, Shanghai, Stockholm, Mumbai, New York, Londen, Moskou of Berlijn.
Parijs
Hoewel het grootste gedeelte van de Parisiennes iedere ochtend make-up en parfum op doen, voelen de Fransen zich in vergelijking tot inwoners van andere steden het minst comfortabel om zichzelf ’s ochtends te laten zien. Tijdens het ontbijt in Parijs wordt er nauwelijks gepraat, 55% van de ondervraagden geeft aan niet eens met zijn of haar huisgenoten samen te ontbijten.
Berlijn
Inwoners van Berlijn hebben in vergelijking met inwoners van andere steden ’s ochtends de meeste tijd nodig om zich klaar te maken. 57% geeft aan minimaal 14 minuten te douchen iedere morgen. Anders dan de Parijzenaren hechten Berlijners er wel waarde aan om ’s ochtends te kletsen, meer dan de helft van de ondervraagden bespreekt zijn of haar dromen van de nacht ervoor tijdens het ontbijt. En hoewel 69% aangeeft het belangrijk vinden om op de hoogte te blijven van het dagelijkse nieuws, leest slechts 40% daadwerkelijk de krant in de ochtend.
Moskou
In Moskou wonen de nachtbrakers, slechts 29% van de ondervraagden beschouwt zichzelf als een ochtendmens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in Moskou de meeste koffie gedronken wordt, 80% begint de dag met een kop koffie. 88% van de ondervraagden zegt dat dat caffeïne shot zelfs noodzakelijk is om goed aan hun dag te kunnen beginnen.
New York
Hoewel de wekker in New York bij meer dan de helft van de ondervraagden nog voor 7 uur gaat, nemen New Yorkers ’s ochtends wel ruim de tijd om zichzelf klaar te maken. De vrouwen trekken 19 minuten uit om zichzelf op te doffen en nog eens 7 minuten om te bepalen wat ze die dag aan gaan trekken. Minder dan de helft van ondervraagden laat weten thuis te ontbijten: 66% eet zijn of haar ontbijt onderweg.
Mumbai
Als je dacht dat New Yorkers vroeg begonnen, kijk dan eens naar Mumbai. Ruim 40% van de ondervraagden staat voor 6 uur ’s ochtends op, de rest voor zevenen. Wel wordt er in Mumbai – in tegenstelling tot in de andere steden – het allermeest op snooze gedrukt! Daarnaast blijkt Mumbai ook één van de meest religieuze steden ter wereld: 53% van de inwoners bidt in de ochtend, in vergelijking met 4% in Berlijn en 14% in Londen. Aangezien de gemiddelde werkdag in Mumbai later begint, pas tegen 11 uur, wordt er veel tijd uitgetrokken om te ontbijten.
Londen
In Londen doet men het ’s ochtends rustig aan: tussen opstaan en van huis weggaan zit gemiddeld anderhalf uur, blijkt uit de studie. Slechts 44% van de ondervraagden staat voor 7 uur op en 27% laat weten minimaal één keer te snoozen voordat ze uit hun warme nest rollen.
Shanghai
Hoewel 70% van de ondervraagden in Shanghai aangeeft een ochtendmens te zijn, zijn inwoners van deze Aziatische stad de minste tijd kwijt in de ochtend. Namelijk negen minuten, in tegen stelling tot veertien minuten gemiddeld over alle steden van het onderzoek. Hoewel zonnebrand en gezichtscrème flink gesmeerd worden in de ochtend, gebruikt slechts 5% van de Shanghainezen deodorant in de ochtend (in tegenstelling tot gemiddeld 61% wereldwijd).
Stockholm
Net als Mumbai en New York is Stockholm ook een stad vol vroege vogels: 61% van de ondervraagden staat iedere ochtend voor zeven uur op. Aan zelfvertrouwen ook geen gebrek: 66% van de bewoners van de Zweedse stad geeft aan zich goed te voelen bij hoe ze eruit zien in de ochtend. Voor het ontbijt wordt in vergelijking met de andere steden het meeste tijd uitgetrokken, namelijk vijftien minuten. Een sociaal moment is dat ontbijt echter niet, 47% geeft aan op zijn of haar telefoon of computer te zitten tijdens het eten.
Fotocredits: Pinterest