Het bestaat nog! Het ouderwetse slagersambacht
Goedgevoel zit in de eenvoudige dingen. Bijvoorbeeld in een lekkere Italiaanse Vitello Tonato, kalfsvlees in tonijnsaus voor de leken onder ons. Als je denkt dat het alleen Italianen zijn die daar de beste in zijn dan heb je het mis.
Laatst ben ik door mijn vriendin verrast met een overheerlijke Vitello afkomstig uit de, voor mij onbekende, in 1932 opgerichte ‘moderne’ slagerij van Moortselaar in Baarn, modern omdat deze destijds volgens de toenmalige trend “Art Deco” is ingericht. Ik was direct nieuwsgierig naar deze slagerij. Welk verhaal zit daarachter? Op naar Baarn! Geïnspireerd door een vakantiereis naar Italië in de jaren vijftig is de Vitello Tonato destijds door deze slager in het assortiment genomen en nu al de vierde slagersgeneratie maakt de saus exact hetzelfde. Het vlees mooi roze en de saus met de juiste verhouding mayonaise en tonijn. De slagerij is niet groot in omvang, maar wel in eenvoud en kwaliteit. Met een bijzonder goed gevoel liep ik die middag de deur van de slagerij uit; onder mijn arm 3 bakken heerlijke Vitello Tonato met saus. Eén voor een goede vriend, één voor de dochters en één voor onszelf die avond. Het heeft alleen de avond niet gehaald. Jij kent vast ook een lekkerbek in jouw omgeving die je ook plezier zou doen met zo’n heerlijk maaltje. Dat gaat je zeker lukken bij Slagerij van Moortselaar, Brinkstraat 6 in Baarn. Het is wel verstandig om een paar porties te resveren (bel het nummer: 035-5412066 ); het is namelijk nogal populair.
Oh en zelf Vitello Tonato zelf maken? Je vind hier een uitgebreid recept.