Een appeltje of een gevulde koek: de tijd bepaalt je keuze
Voor de koelkast, de snoepautomaat of het schap met lekkere dingen in de supermarkt: we staan allemaal weleens verlekkert te kijken naar wat we zullen eten als we zin hebben om iets te snacken. Kies je voor een gezond handje rozijnen of een cracker, of zwicht je toch voor een zakje chips of een Mars… Wist je dat die keuze afhankelijk is van de tijd die je neemt om erover na te denken?
Als het om de keuze voor een bepaald soort voedsel gaat, is smaak de eerste overweging die we maken. Pas daarna bedenken we of dit wel of niet gezond voor ons is. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door wetenschappers aan de California Institute of Technology.
De groep onderzoekers voerden onlangs een test uit naar eten en etenskeuzes onder een aantal studenten. De studenten mochten allereerst vier uur langs niets eten, daarna moesten ze 160 gerechten beoordelen op enerzijds smaak en anderzijds gezondheid. Vervolgens werden de gerechten in duo’s onderverdeeld en moesten de studenten kiezen welke van de twee ze liefst zouden willen eten. Ondertussen liep er een klok mee, die de bedenktijd van de studenten in de gaten hield. En wat blijkt? Smaak wordt gemiddeld 2000 milliseconden eerder overwogen dan gezondheid.
Kortom: hoe sneller je beslist wat je uit de koelkast of het snoepautomaat pakt, hoe vaker die een optie is die we vooral lekker vinden (en meestal dus niet zo gezond is). Als je van jezelf weet dat je sneller neigt naar een gevulde koek dan naar een appeltje, doe je er dus goed aan om vanaf nu iets langer stil te staan bij deze beslissing. Op die manier zal je keuze meer weloverwogen zijn, aldus de onderzoekers.