De struikelblokken van een duurzame relatie
Happily ever after, willen we dat niet allemaal? En toch lopen er om ons heen nog maandelijks relaties op de klippen (misschien ben jíj daar zelfs wel op dit moment een slachtoffer van). Met elkaar gelukkig blijven, het blijft toch best een opgave. Waarom gaat het zo vaak mis? Omdat veel mensen niet aan de hoge eisen van een goede relatie kunnen of willen voldoen. Lees deze vijf voorbeelden eens, wie weet herken je jezelf er ook wel een beetje in.
Een gebrek aan mensenkennis. Ik hoor het vriendinnen zo zeggen: ik zoek iemand die liefdevol, vrijgevig, sociaal en gezellig is. Fair enough, maar herken je die eigenschappen ook als je voor je neus gehouden worden? Zulke karaktereigenschappen zijn namelijk veel lastiger te herkennen dan eigenschappen als uiterlijk, inkomen of status. Sta er eens goed bij stil waar jij waarde aan hecht in een wederhelft en probeer er achter te komen of jouw vriend of vriendin daadwerkelijk die eigenschappen bezit. En vergeet vooral niet dat het ijdele hoop is om er vanuit te gaan dat iemand ‘nog wel verandert’.
Gelijkgezindheid. Wil zij ieder weekend uit en blijf jij liever thuis? Wil hij al een huis kopen en ben jij daar nog niet aan toe? Ben jij een big spender en houdt hij liever de hand op de knip? Willen jullie beide ooit ouders worden en hoe ziet de opvoeding van deze kinderen er dan uit? Hoe meer opvattingen, idealen en behoeften jij en je partner delen, hoe beter dat is voor jullie relatie. Een goede, langdurige relatie is er bij gebaat dat jullie beide prioriteiten, zowel individueel als gezamenlijk op elkaar zijn afgestemd.
>> Lees ook: Blijf jezelf in een relatie
Inlevingsvermogen. Als jullie een leven met elkaar willen opbouwen, is het belangrijk dat jullie je in elkaars gevoelens in kunnen leven bij bepaalde situaties. Terwijl jezelf in een ander inleven helemaal niet vanzelf gaat. Maar als jij niet in staat bent om open te staan voor zijn of haar emoties op bepaalde momenten, dan kan dat heel snel tot vervelende conflicten leiden.
Aanpassingsvermogen. Nee, je leeft niet meer in je eentje in een huis dat volledig naar jouw smaak is ingericht, met maar één agenda (de jouwe). Samen leven betekent ook dat je je aan elkaar wilt en kunt aanpassen. En dat gaat dus niet alleen om zijn rare eetvoorkeuren of haar voorliefde voor bloemetjespatronen in huis, maar ook om elkaars eigenaardige karaktereigenschappen. Dat slaat overigens ook op punt 1: van een stille willy ga je nooit een feestbeest maken, van een rommelkont geen enthousiaste huisvrouw.
Seksuele bevrediging. Of de vlammen er nu iedere avond van af moeten spatten of dat je één keer in de week de tijd voor elkaar neemt: in een gezonde relatie past een seksleven dat aan jullie beider behoefte voldoet. Natuurlijk is er best ruimte om daarin te experimenteren en te kijken of er manieren zijn waarop je zijn of haar ingedutte lust kunt aanwakkeren. Want het is immers ook zo: de juiste mate van lichamelijke intimiteit tussen jullie onderscheid jullie relatie van alle andere relaties die je met andere mensen hebt.
>> Lees ook: Laat deze 5 zaken nooit verloren gaan in je relatie