Weg uit de slachtofferrol
Altijd wanneer je een ander de schuld geeft, of jezelf, of een situatie, dan geef je daarmee je kracht weg. Is het erg? Nee, het maakt je niet tot een slecht persoon. Maar je maakt je zelf tot slachtoffer en daar kun je last van hebben. En het probleem waar je last van hebt kun je juist vanuit die slachtofferrol niet oplossen.
Je kunt als slachtoffer anderen de schuld geven (je ouders, andere familieleden, je partner, je vrienden, je baas, je collega), jezelf de schuld geven (je maakt jezelf klein en zwak door zelfkritiek en negatieve gedachten over jezelf) of de situatie de schuld geven (de overheid, je werk, de crisis, een situatie uit het verleden). Hoe herken je dat je in de slachtofferrol zit? Een paar mogelijke signalen: je voelt je zwak, machteloos (dit hoeft niet op elk gebied van je leven te zijn, het kan zijn dat je het alleen ervaart in je relatie), je ervaart negatieve emoties en verliest daardoor energie, je geeft anderen of een situatie de schuld, je maakt een ander verantwoordelijk voor jouw geluk, je denkt dat je emoties afhankelijk zijn van hoe anderen zich gedragen, je zoekt bevestiging van anderen, je klaagt, zoekt excuses.
Het inzicht dat je in de slachtofferrol zit kan in eerste instantie schokkend zijn. Het goede nieuws van bewust worden is dat je er op dat moment voor kan kiezen het anders te doen. De regie van je leven in eigen handen nemen door volledige verantwoordelijkheid te nemen en daarmee je kracht terug te pakken!
Het is allereerst belangrijk je te realiseren dat wanneer je gelooft dat je slachtoffer bent, je daarmee niet de oplossing van je situatie of probleem kan komen, simpelweg vanwege het beperkende denken in die âstaat van zijnâ. Oplossingen vind je door je te verbinden met je hogere wijze zelf, door je denken in lijn te brengen met je hart. De beste manier om je kracht terug te pakken is door 100 % verantwoordelijkheid te nemen voor je denken en voelenâ.
Meestal zijn er enkele gebieden in je leven waarin jij je krachtig voelt zoals werk, je liefdesrelatie, vriendschappen of gezondheid. In bepaalde gebieden kunnen je je echter slachtoffer voelen. Dan neem je slechts gedeeltelijk verantwoordelijkheid voor je denken en voelen. Het Ego-denken kan je goed voor de gek houden zodat je soms jaren onbewust bent van dit destructieve gedrag.
Jij bepaalt zelf hoe je denkt over jezelf. Je bent wel degelijk in staat om een positief zelfbeeld te creëren. Ook kun je er voor kiezen om het allerhoogste te zien in een ander. Je hebt de vrije wil om op een andere manier naar situaties kijken door een ander standpunt in te nemen. Je hebt de keuze om gedachten over de wereld en het leven te hebben die je goed of slecht doen voelen. Jij kiest waarop je focust. Terwijl het nemen van verantwoordelijkheid klinkt als iets zwaars en moeilijks dat alleen hele sterke mensen kunnen, is het makkelijker dan je denkt.
Fotocredits: Pinterest