Alles wat je moet weten over suiker
Is suiker nu echt zo slecht? Is het de oorzaak van alle welvaartsziekten en zorgt het ervoor dat we langzaam vergiftigd worden? Huib Stam, journalist en schrijver, ging op zoek naar antwoorden op de maar niet-stoppende stroom van berichten dat we worden vergiftigd door suiker. Dat we moeten minderen, heel veel minderen. Maar waarom eigenlijk? En wat is eigenlijk de achtergrond van onze suikerbehoefte?
Suiker, zo zegt Stam ook, veroorzaakt niet direct diabetes type II of hartaanvallen en kanker, maar zoals alles waar te voor staat is ook teveel suiker erg schadelijk. En ‘veel van de populaire aanklachten tegen suiker zijn feitelijk onbewezen’, zegt hij. Maar minderen met suiker kan wel echt zorgen voor veel minder ziektes en gezondheidsproblemen, zo stelt hij ook. ‘Het wordt tijd dat we suiker weer als een traktatie gaan zien, als genotsmiddel.’ Het is een statement dat hij beetje bij beetje onderbouwt in de rest van het boek.
Stam geeft gelukkig ook alternatieven voor het verslavende witte zoetmakertje. En een goed, gedegen overzicht van wat er nu echt waar is van de sprookjes en de wetenschappelijke onderzoeken die over je heen buitelen over suiker, stevia en aspartaam.
Een boek voor iedereen die meer wil weten over deze populaire discussie en de volgende keer op een verjaardag eens een echt onderbouwde mening wil geven over het witte korreltje dat we eigenlijk toch allemaal zo lekker vinden.
Wil jij dit boek winnen? Ga naar onze Facebookpagina en like de post!
Suiker, het zoete vergif Uitgeverij Carrera
Prijs: 17,50
ISBN: 9789048825394