8 redenen om je telefoon wat vaker weg te leggen
Uit onderzoek is gebleken dat mensen tussen de 18 en de 34 jaar gemiddeld elke 9 minuten en 50 seconden op hun telefoon kijken. Als je uitgaat van een gemiddelde slaapduur van 7,5 uur per dag, betekent dit dat je zo’n 100 keer per dag je telefoon checkt. En dat is niet zo vreemd, want steeds meer zaken in ons leven spelen zich op dat apparaatje af. Ons sociale leven, agenda, ontspanning, informatie, noem maar op. Toch is het niet verkeerd om je smartphone af en toe even te laten voor wat het is. En wel hierom:
1. Je bent meer betrokken bij gesprekken. Ook al heb jij het gevoel dat het wel zo is, je bent nooit helemaal met je hoofd bij een gesprek als je ondertussen zit te wachten op het pingende geluid van een inkomend WhatsApp bericht. Echte gesprekken vinden plaats als twee (of meer) mensen hun volle tijd en aandacht in elkaar steken.
2. Om je verslaving te doorbreken. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat jij je smartphone pakt, doelloos door wat apps scrollt en hem weer weglegt. En ditzelfde ritueel een paar minuten later weer herhaalt. Hoewel we het misschien zelf niet zo ervaren, is het overgrote deel van onze maatschappij verslaafd aan zijn of haar mobiele telefoon. Zoals gezegd is dat niet heel vreemd, we gebruiken het ding voor navigatie, informatie en communicatie. Hoewel een avond zonder je telefoon in eerste instantie net zo onhandig zal voelen als het missen van een hand, zal je mobielloze bestaan op en duur ook een gevoel van vrijheid creëren.
3. Om afleiding te verminderen. Als je twee uur achter elkaar geconcentreerd door kunt werken, zul je meer bereiken dan in drie uur opgedeeld in blokjes van ieder een half uur. En toch doen we onszelf dit iedere dag ‘aan’. Iedere keer dat we worden afgeleid door een SMS of Facebook notificatie, moeten we daarna weer terugkomen in de werk flow. Dat gaat dus ten koste van waardevolle, creatieve tijd. Zet op je werk je notificaties eens uit en zie wat een verschil dat maakt.
4. Om meer vrije tijd te creëren. We spenderen dagelijks in totaal min of meer twee uur op onze telefoon. Moet je eens voorstellen wat er gebeurt als je daar – zeg eens wat – een half uurtje van maakt. Dan heb je dus 22 volle dagen per jaar over om je met andere zaken bezig te houden. Het nastreven van je doelen bijvoorbeeld.
5. Om je hersens af en toe eens te kraken. De rekenmachine, een vertaal-app, Wikipedia, Google Maps: je moet niet onderschatten voor hoeveel vragen we direct onze telefoon pakken zonder zelf eerst eens na te denken. Zonder een telefoon binnen handbereik wordt je gedwongen om zelf na te denken. Het zal je verbazen hoeveel dingen je prima zelf kunt of weet, zonder die iPhone uit je zak te trekken.
6. Om werk en privé beter te scheiden. Ook al besluit je niet direct te reageren als een collega mailt of belt, als zoiets voorvalt tijdens een romantisch etentje met je partner of het instoppen van je kinderen, verandert er toch iets aan de situatie. Zeker als je bijvoorbeeld met collega’s in een Whatsapp-groep zit of elkaar ook spreekt via bijvoorbeeld sociale media, zijn de grenzen tussen werk en privé sterk vervaagd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen waarbij je ’s avonds of in het weekend bereikbaar moet zijn, maar zorg dat het geen regel wordt.
7. Minder drama. ‘Hij heeft wel haar foto geliked maar niet die van mij’ of ‘Ik zie dat ze online is, maar ze reageert gewoon niet’. Hoe vaak horen we wel niet over zulke drama’s? Sociale media en chatservices als WhatsApp zijn een drama-magneet, dus doe jezelf een lol en laat het af en toe eens allemaal aan je voorbij gaan.
8. Om je aandachtsspanne te verlengen. 140-karakter tweets, korte nieuwsitems, een sms-bericht vol afkortingen, blogpost van maximaal 500 woorden: we zijn er steeds meer aan gewend geraakt dat de informatie die we tot ons nemen kort en makkelijk te behappen is. Maar daardoor laten we veel te vaak goede longreads aan ons voorbij gaan. En dat is zonde. Probeer weer eens in een leuk, nieuw boek te beginnen. En: hou je smartphone daarbij buiten handbereik!