5 barrières die jou van je doel afhouden
Doelen hebben we allemaal. Wat betreft ons werk, woning, financiën, relaties, gezondheid, noem maar op. Fantaseren over die doelen, er naartoe werken en misschien wel eens iets af kunnen strepen zijn dingen die ons over het algemeen gelukkig maken. Toch zitten we onszelf bij het behalen van die doelen vaak zat in de weg. Vijf typische barrières die we zelf opgooien (en we – goed nieuws – dus ook zelf kunnen weghalen):
1. Jezelf vergelijken met anderen. Dit is zo’n eenvoudige val om in te trappen. Als je om je heen kijkt is er vast wel iets wat iemand heeft of doet wat jij ook wilt. Door jezelf in te beelden dat jij die dingen nooit zou kunnen bereiken, zorg je voor veel negativiteit. En je raadt het al: dat werkt natuurlijk averechts.
2. Perfectionisme. Moet je nu overal al een antwoord op hebben en precies weten wat je aan het doen bent? Eigenlijk niet. Het gebeurt zo vaak dat mensen na een jaren werken hun carrière over een totaal andere boeg gooien. En dat is absoluut niet erg. Hoewel je toch misschien nog niet deed wat je vond dat je had ‘moeten doen’, was je wel bezig met je persoonlijke ontwikkeling.
3. Je (teveel) aantrekken wat andere mensen vinden. De behoefte aan goedkeuring van anderen zit er sinds onze jeugd ingesleten. Pas hier alleen mee op. Wat andere mensen vinden dat jij zou moeten doen, hoeft absoluut niet hetgeen te zijn waar jij gelukkig van wordt. Hoewel het belangrijk is om de mensen om je heen gelukkig te maken, zou dat bij belangrijke zaken in je leven geen reden moeten zijn om dingen te doen of te laten. Als je de behoefte om te pleasen los laat, geef je jezelf heel veel vrijheid cadeau.
4. De angst om te falen. Angst is een protectie mechanisme met als je doel veilig te zijn en jezelf weg te houden uit gevaarlijke situaties. Je bedenkt wat er al-le-maal mis zou kunnen gaan als je een bepaalde keuze maakt en kiest er uit angst vervolgens voor om iets niet te doen. Leg je keuzes en angsten eens voor aan wat mensen om je heen, dan zul je zien dat jouw catastrofale gedachtes vaak echt voor niets zijn.
5. Ongeduldigheid. In onze huidige maatschappij zijn we steeds meer gewend geraakt dat we – voor wat dan ook – directe voldoening kunnen regelen, kopen, zoeken etc. Teveel focussen op alles wat er eerst moet gebeuren – de stappen die je moet zetten om je doel te bereiken – kan daardoor soms op je zenuwen werken en ervoor zorgen dat je al op wilt geven nog voordat je begonnen bent. Probeer je in plaats daarvan te focussen op alle kleine stapjes die je dichter naar je doel brengt. Je kent het gezegde: the reward is in the journey, not the outcome.
Fotocredits: Etsy